Gratis Testen voor Reizigers

De regels voor Gratis Testen voor Reizigers zijn anders dan de normale regels van CovidTestLimburg.

U kunt bijvoorbeeld geen groepsaanmelding meer doen, uw afspraak wijzigen, of achteraf uw gegevens aanpassen.

Wilt u de afspraak aanpassen/wijzigen? Dan moet u de gemaakte afspraak annuleren en een nieuwe afspraak maken. Houd u daar rekening mee.


Wat is “Gratis testen in juli en augustus”?
Voor een reis kunt u zich in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties, dus ook bij de afnamelocaties van CovidTestLimburg kunt u gratis testen.
Hoe maak ik een afspraak voor een gratis test?

U kunt vanaf 30 juni een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoorjereis.nl.

U bent zelf verantwoordelijk om op tijd een afspraak in te plannen. Dit kan al 2 weken voordat u zich moet laten testen. U dient de datum en tijdstip aan te geven wanneer u de test nodig hebt voor de start van uw reis.

Als u een afspraak wilt maken bij Covidtestlimburg, vul dan de postcode in van de gewenste locatie:

  • Voor locatie Maastricht de postcode, 6222NZ
  • Voor locatie Hoensbroek de postcode: 6433KG
  • Voor locatie Sittard de postcode: 6131LJ
  • Voor locatie Echt de postcode: 6101EV
  • Voor locatie Roermond de postcode: 6042NZ
Ik heb al een afspraak staan bij CovidTestLimburg. Wordt deze nu gratis?

Alleen de afspraken die gemaakt zijn via www.testenvoorjereis.nl zijn gratis. Een gratis test via de coronaCheck-app is echter niet verplicht, u kunt met onze reiscertificaten zonder problemen reizen (let goed op het reisadvies van uw bestemming).

Wij raden u aan uw test niet bij ons te annuleren voordat u bij www.testenvoorjereis.nl de juiste test heeft kunnen inplannen op een tijd die voldoet aan de inreisbeperkingen van uw reisbestemming (type test en geldigheid qua tijdsduur) en een locatie bij u in de buurt. Zolang uw test nog niet bij ons is afgenomen, is annuleren mogelijk.

Welke test moet ik doen?
Of u een COVID-19 PCR-test (ook wel NAAT) of een COVID-19 Antigeen sneltest nodig heeft, hangt af van uw reisbestemming. Bekijk het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. Hier staat bijvoorbeeld ook hoe oud uw test maximaal mag zijn voordat u een land in reist, vaak is dat 48 uur. Bij sommige landen geldt de vertrektijd, en bij andere landen de aankomsttijd. Houd er rekening mee dat deze regels nog kort voor uw vertrek kunnen veranderen.
Hoe krijg ik de uitslag en het testbewijs?

In de e-mail met uw negatieve testuitslag ontvangt u een unieke code. Houd voor de zekerheid uw spam folder in de gaten. In de CoronaCheck-app zet u deze code om in een digitaal coronabewijs in de vorm van een QR-code. Voor een geprint coronabewijs kunt u deze code via CoronaCheck.nl omzetten. Het testresultaat zelf geldt niet als coronabewijs. Kijk voor meer informatie op CoronaCheck.nl.

Voor reizigers die niet middels de CoronaCheck-app reizen krijgen het reiscertificaat toegestuurd via e-mail. Of deze digitaal of uitgeprint moet worden getoond, hangt af van uw reisbestemming.

Wat is het verschil tussen een Coronabewijs en een (non)COVID-19 Certificaat?

Het coronabewijs, ook wel Digitaal Corona Certificaat (DCC), wordt vanaf 1 juli in Europa ingevoerd. Vanaf 24 juni kunt u het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Uw DCC wordt vanaf 1 juli zichtbaar in de app. Vanaf 25 juni worden de reisadviezen op www.nederlandwereldwijd.nl aangepast met de meest actuele informatie over het DCC. Wilt u reizen binnen de Europese Unie? Dan heeft u meestal een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs nodig. Of een bewijs dat u bent hersteld van corona. Met CoronaCheck kunt u vanaf 1 juli 2021 deze bewijzen laten zien. Het coronabewijs voor reizen met CoronaCheck staat ook wel bekend als het EU Digitaal Corona Certificaat.

Voor reizen buiten de Europese Unie heeft u vaak een (non)COVID-19 Certificaat nodig. Dit is een internationaal erkende officiële verklaring van uw testresultaat. Het (negatieve) COVID-19 Certificaat is een Engelstalig document welke per e-mail in PDF-vorm wordt verstuurd. Hiermee kunnen reizigers hun (negatieve) testresultaat aantonen. Hierop zijn de naam, geboortedatum, geboorteplaats en ID/Paspoortnummer, de afname- en resultaattijd van de test, soort testafname, handtekening van ons toeziend arts en gegevens/stempel van ons laboratorium vermeld.

Moet ik me ook laten testen als ik gevaccineerd ben?
Dit is afhankelijk van uw reisbestemming.
Moeten kinderen ook worden getest?
Sommige landen vragen van kinderen een negatieve testuitslag. Zie www.nederlandwereldwijd.nl voor meer informatie. Kinderen testen is voor ons geen probleem, dit gebeurd met beleid en op een kindvriendelijke manier.
Kan ik me ook laten testen als ik niet de Nederlandse nationaliteit heb?
Ja. Iedereen die vanuit Nederland naar het buitenland reist en een coronabewijs nodig heeft, kan een afspraak maken voor een test.
Hoe lang van tevoren moet ik me laten testen?
Een land kan zelf eisen stellen hoe oud uw test mag zijn voor binnenkomst. Check dit goed in het reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl. Plan uw test op tijd. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Bij een PCR-test kan het tot 24 uur duren voordat de uitslag bekend is. Bij een antigeen(snel)test kan dit 1 uur zijn.
Kan ik langskomen zonder afspraak?
Nee. Dat is niet mogelijk. Je dient van te voor een afspraak te maken via de website.
Wat moet ik doen als de testlocatie vol zit waar ik heen wil?
We raden u aan om u op een locatie zo dicht mogelijk bij uw huis te laten testen. Zit deze locatie vol wanneer u zich wilt laten testen? Check dan de volgende dag nog eens. De testcapaciteit wordt elke dag aangepast. Nog steeds geen plek? Laat u dan testen op een ander tijdstip en/of een andere locatie. Houdt u er wel rekening mee dat de test moet blijven voldoen aan de eisen van uw reisbestemming. Geen plek is geen geldige reden om de test te laat af te laten nemen.
Wat moet ik meenemen naar mijn testafspraak?
Uw afspraakbevestiging en identiteitsbewijs.
Welke testen kun je boeken op kosten van de overheid? 
De PCR-test en de antigeen sneltest. Je ontvangt de uitslag via de CoronaCheck-app vanaf 1 juli 2021. Dit geldt als bewijs aan de grens, aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. Het is ook mogelijk met een papieren bewijs te reizen.
Kan ik me ook laten testen op kosten van de overheid als ik terugreis naar Nederland? 
Nee. De gesubsidieerde test geldt voor reizigers die vanuit Nederland naar het buitenland reizen.
Kan ik de gesubsidieerde test ook doen als ik geen Nederlandse nationaliteit heb?
Ja! Iedereen die vanuit Nederland naar het buitenland gaat reizen, kan een afspraak maken voor een test.
Vanaf wanneer kan ik me op kosten van de overheid laten testen om te reizen?
De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli 2021 en is geldig tot en met 31 augustus 2021.
Als ik nu een test bij jullie boek, wordt deze dan vergoed door de overheid? 
Het is alleen mogelijk om je test vergoed te krijgen door de overheid als je via de website Testenvoorjereis.nl boekt. Covidtestlimburg is hier ook bij aangesloten. Een test die geboekt wordt via de site van covidtestlimburg.nl zelf wordt niet vergoed door de overheid.
Afspraak maken